Topla kopel sprošča mišice, poglobi dihanje in prežene nemir. V številnih kulturah je kopanje vse več kot le umivanje. Telo in dušo spravi v stanje lebdenja. Raziskave pa kažejo, da odklanja depresivno razpoloženje. Nocoj si privoščite toplo kopel za užitek in sprostitev pred spanjem!

Topla kopel za užitek in sprostitev

Prižgimo dišečo svečo, pripravimo si mehke brisače in kopalni plašč ter zvitek iz brisače, ki ga bomo dali pod tilnik. Seveda ne pozabimo na eterična olja!

Voda, ki ima več kot 37 stopinj Celzija, nas sprosti

Napravi nas zaspane ter nas pripravi za počitek. Vedeti moramo, da vroča voda (več kot 37 stopinj Celzija) obremenjuje srce, zato so takšne kopeli prepovedane tistim, ki imajo visok krvni tlak. Tem priporočamo, da se poslužujejo hladnejših in krajših kopeli, ki poživljajo z energijo.

Pomembno je, kdaj se kopamo

Če se ravnamo po bioritmu, naj bi se v vodi najbolj sprostili ob enaindvajseti uri.

Spremenite kopalne užitke pred spanje v modra čudesa

Kako? Pomembne snovi za nego in blagodejne učinke prihajajo iz morja. To so sol, plankton in eliksirji iz alg, ki z mineralnimi snovmi pomlajujejo kožo, jo hranijo in učvrstijo. Morska voda je po kemični sestavi podobna naši krvni plazmi, zato prihaja do izmenjave hranilnih snovi s telesom. Topla voda, v kateri smo raztopili polovico kilograma morske soli in se v njej kopamo petnajst ali dvajset minut, ima enake učinke kot morje.

Kleopatrina kopel za žametno kožo

Kleopatra je rada čutila sol na telesu. Vsakodnevna mlečna kopel, ki ji dodamo nekaj pesti morske soli, je naredila kraljičino kožo žametno mehko. Namesto soli lahko dodamo tudi med, katerega encimi blagodejno vplivajo na kožo.

Poskusite tudi sami! V posodo vlijte liter ali dva kozjega ali kravjega mleka, dodajte dve pesti morske soli in nekaj žlic medu, zmešajte in zlijte v vodo za kopanje.

Vodi za kopanje dodajte nekaj kapljic eteričnega olja

Eterična olja v vodi okrepijo sproščajoče ali poživljajoče kopeli. Sivkino olje nas čudovito sprosti in prežene potrtost. Lahko pa si pripravimo tudi emulzijo, ki se raztopi v vodi in nato začne učinkovati. Pripravimo jo tako, da nekaj kapljic olja zmešamo s tremi žlicami sladke smetane ali z mešanico mleka in medu.

Ste že slišali za jogo v vodi?

V polno kad vode se usedite po turško. Dlani sta obrnjeni navzven in počivata na kolenih. Glava je rahlo sklonjena navzdol. Osredotočimo se na dihanje in globoko vdihnemo zrak skozi nos v trebuh. Zrak nekoliko zadržimo in izdihnemo. Trebuh potegnemo navznoter. Na ta način dihamo, dokler ne občutimo globoke sproščenosti.

Po kopanju sledi … počitek.

Povzeto in prirejeno po: V spanju se sanjsko sprostimo

Preberite še:
Najboljše zdravilo za dobro telesno in duševno počutje = Sanjska sprostitev v spanju
Kako si pričarati zen v spalnici?
Vznemirljive modrosti, ki vam bodo pomagale do optimizma in notranjega zadovoljstva
Ko preberete tole, boste spali samo še popolnoma goli