Imate tudi vi težavo, da se ponoči (pre)pogosto zbujate? Eden od načinov, ki vam bo pomagal odpraviti spalno krizo je poslušanje pomirjujoče glasbe v postelji pred spanjem. Kombinacija počasnega tempa in nežnih ter prijetnih melodij vas bo pomirila in hkrati izboljšala kakovost vašega spanca. Točno ta skladba vam bo pomagala potoniti v globok in miren spanec!

Ta skladba vas bo potonila v spanec

Zgornje je potrdila tudi ena izmed študij, v kateri je sodelovalo 40 žensk in ki je bila izvedena v okviru Inštituta Mindlab. Ena od skladb je udeleženke od vseh najbolj uspavala.

To je skladba Weightless angleške zasedbe Marconi Union, ki je bila v sodelovanju z zvočnimi terapevti zasnovana v želji po zmanjšanju stresa, znižanju krvnega tlaka in umiritvi srčnega utripa. K temu pripomorejo lepo urejene harmonije, ki vključujejo kitaro, klavir in naravne zvoke.

Britanska Akademija za glasbeno terapijo je glasbeno delo Weightless (ang. breztežnost) poimenovala za "najbolj sproščujočo skladbo vseh časov", ravno tako pa so jo pri Time Magazine označili za izum leta. Poslušajte jo nocoj (ali si enostavno oglejte video spodaj) in boste videli, kaj se bo zgodilo.

Če zgornji predlog ni ravno po vaši meri, poskusite še s poslušanjem skladbe Ed Sheerana Thinking Out Loud. Izvajalec namreč dominira na svetovnih sezamih uspavalnih skladb, poroča Spotify.

Poslušanje pomirjujoče glasbe s počasnimi melodijami lahko vpliva na biološki učinek našega telesa, pojasnjuje doktor medicine Jose Colon, avtor dela The sleep diet: A novel approach to insomnia. Posamezne melodije lahko pomagajo upočasniti srčni utrip in dihanje, kar lahko hkrati posledično upočasni povečano možgansko aktivnost, potrjuje raziskava, objavljena v Journal of Hypertension. Ko se vaš srčni utrip upočasni, temu sledijo tudi vaše misli, kar vas privede v stanje popolne umirjenosti, ki je potrebna za spanje, pravi Colon.

Najverjetneje predvidevate, da je "nočna glasba", kot bi temu rekel Mozart, stvar osebnega okusa. A temu ni ravno tako. Tisto, kar poslušate tekom dneva, ni ravno dobra izbira za poslušanje pred spanjem. "Ko neko skladbo pogosto poslušate med vožnjo ali med delom, slednje nehote podzavestno povezujete z glasbo t. i. budnosti," pravi Colon.

Namesto tega iščite skladbe na neobičajnih krajih, kot je denimo Google Play Music, ki premore več kot 50 uspavalnih glasbenih seznamov. Najpopularnejše skladbe na strani so: Sleepytime Indie, Fall Asleep, Classical for Sleeping, Ladies Serenading You to Sleep in Acoustic Bedtime.

Začnite nocoj. Predvajajte si zgornjo skladbo in se sprostite ter potonite v globok in miren spanec. Ne pozabite izklopiti vseh opozorilnih naprav (denimo opozorila na računalnikih in mobilnih napravah, kot so socialni mediji, e-pošta in SMS-i).

Sladke sanje vam želi ZenDom.

Preberite še:
- Ste že preizkusili trik, ki vas uspava v manj kot minuti?
- 6 sijajnih trikov za učinkovitejši spanec
- Ajurvedski mlečni napitek, po katerem boste spali kot …
- Feng shui za pozitivno vzdušje v spalnici