V povprečju v postelji preživimo od 7 do 8 ur na dan, otroci celo od 9 do 11 ur. To je približno ⅓ življenja oziroma kar 24 let življenja ob povprečni starosti Slovenca. V postelji se regeneriramo, počivamo, gledamo filme, masiramo, ljubimo, meditiramo, beremo, spolno izživljamo in še bi lahko naštevali, kajne?

Zakaj torej našemu spalnemu kotičku posvečamo tako malo pozornosti?

Kako izbira posteljnine vpliva na vaše počutje

Razlogov je več. Začnemo lahko pri tem, da je bilo od nekdaj v navadi, da so za gospodinjska opravila, med katere spada tudi postiljanje postelje in izbira ter skrb za posteljnino, ponavadi skrbele ženske - bodisi mame ali babice. Večini tako ni bilo treba skrbeti za spalni pograd in posledično za to, kako vpliva posteljnina na nas.

Zato se nam zdi logično, da kos tekstila, na katerem ležimo, pač ne more tako ali drugače vplivati na naše spanje in počutje v postelji.

Pa se motimo! Za to pogosto plačujemo visoko ceno slabšega počitka, posledično slabega počutja in utrujenosti skozi dan, nižje energetske ravni ter manj motivacije za spoprijemanje z novimi izzivi in izkušnjami, ki jih življenje prinaša.

Pa poglejmo zakaj …

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se zbudili na postelji slabo naspani in utrujeni, kljub temu da ste spali več kot 7 ur? Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je moral prespati na nepričakovanem mestu - pri prijatelju ali znancu, ki je za postiljanje postelje uporabil slabo, neprimerno ali staro posteljnino. Drži?

Slab spanec je v veliki večini posledica (vsaj) enega od naslednjih razlogov: stres v življenju, slaba prehrana oz. prehrambene navade pred spanjem ali slabo urejen spalni prostor.

Če se želimo kar najbolje spočiti, je priporočljivo uravnotežiti zgoraj naštete razloge. A medtem ko lahko na slabo prehrano enostavno vplivamo tako, da omejimo uživanje obrokov do 3 ure pred spanjem in da ne jemo premastno ter preslano, sta stres in neurejen spalni brlog pogosto težje obvladljiva razloga. Zakaj? Neurejen spalni prostor zaradi pomanjkanja znanja s tega področja, stres pa zaradi tega, ker je posledica pomanjkanja spanja. In kar naenkrat se vrtimo v krogu.

Slabo spanje, ki je posledica neurejenega spalnega prostora, se pogosto začne pri stiku kože z grobimi ali sintetičnimi materiali, iz katerih je posteljnina izdelana. Taki materiali so neprijetni na dotik, dražijo kožo, se slabo zračijo ali slabo absorbirajo vlago telesa.

V nadaljevanju si bomo ogledali, na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupu posteljnine, če se hočemo v postelji kar najbolj udobno spočiti.

1. Vrsta tkanine

Vrsta materiala in njegova obdelava je najpomembnejši faktor pri izbiri kvalitetne posteljnine.

Že v starem Egiptu pred več kot tisoč leti so ugotovili, da je za spanje najboljši naravni material bombaž. Skozi evolucijo človeka, industrializacijo in modernizacijo pa so se metode obdelave in izdelave materialov izboljšale.

Bombaž

Tako imamo danes različne vrste bombaža, ki so uporabljene v boljših posteljninah:

- 100% (naravni) bombaž

Je najpogostejši material, ki se uporablja za posteljnine. Bombaž je prijeten na dotik in se dobro zrači. Takšna posteljnina je navadno nekoliko cenejša od satenaste, vendar daje prav tako izredno prijeten občutek na kožo. Ker je nekoliko boljši izolator kot satenasta posteljnina, jo nekateri označujejo kot najboljšo izbiro za hladnejše letne čase.

ZenDom 100% bombaž prevleke za vzglavnike
Na 100% naravnih bombažnih prevlekah je spanje skoraj kot v oblakih.

- Bombaž saten

Je posebna vrsta bombaža, narejenega iz visoko kvalitetne tanjše preje, in ima atlas vezavo z daljšimi osnovnimi vlakni, iz katere je nitka spredena. Saten je po občutku še bolj nežen in prijeten na dotik, nekoliko bolj gladek. Po videzu je bolj svetleč, njegova hrbtna stran pa je prijetnejša ob dotiku s kožo, ker je mehka.

ZenDom saten prevleke za vzglavnike
Ko boste na koži občutili gladkost in mehkobo prvovrstnega satena, obstaja nevarnost, da ne boste hoteli več iz postelje.

- Bombaž percale

Je gosteje tkan bombaž, narejen prav tako iz visoko kvalitetne tanjše preje. Za razliko od satena je zelo gladek, čvrst in brez sijaja ter enostaven za pranje in vzdrževanje, saj se manj mečka.

Bombaž percale
ZenDom Bombaž percale za najbolj zahtevne - iz kolekcije Sanderson Mandarin Flowers.

2. Obdelava materialov

Dobra posteljnina iz kvalitetnih materialov je narejena s posebnim procesom, ki mu pravimo “anti-piling process”. Posledica tega je, da se, ko prevleke večkrat operemo, ob slabi kvaliteti posteljnine na njej začnejo pojavljati majhne natrgagine (pillings), ki vznemirjajo kožo in povzročajo neudobno spanje ter prebujanje skozi noč.

3. Vpliv letnih časov in tipov telesa

Izbira najboljšega materiala za našo posteljnino je odvisna tudi od letnega časa (kako toplo je vreme) in tipa našega telesa (kako se naše telo segreva).

Najbolj zahtevni spalni uživači pogosto prisegajo na saten, saj je zelo prijeten na dotik in se dobro zrači. Ker se posteljnina iz satena zelo dobro zrači, je tudi zelo dobra izbira v toplih letnih časih in za ljudi, ki imajo naravno telesno temperaturo višjo.

4. Število niti

Pogosta dilema pri nakupu kvalitetne posteljnine je tudi število niti, ki so uporabljene v tkanini na kvadratni centimeter. Vezava tkanine določi mehkobo in trajnost posteljnine - najbolj trpežen material je narejen z navadnim in čim bolj gostim tkanjem, ni pa nujno takšen material najboljši in najbolj zračen.

Naj nas ne zavedejo prodajalci, ki oglašujejo posteljnino z astronomskimi nitnimi vezavami, saj je možno število niti umetno povečati s posebnimi triki, ki negativno vplivajo na zračnost in kvaliteto posteljnine.

Najboljše posteljnine imajo navadno med 200 in 400 niti na kvadratni centimeter.

Če ste s proračunom omejeni in si kljub temu želite kar najboljše zase, si omislite 180- oziroma 200-nitno posteljnino iz 100% bombaža priznanega proizvajalca, ki ima visoke standarde za obdelavo tkanine, in dobili boste posteljnino, na kateri boste spali kot otrok.

ZenDom posteljnina Fable Beaumont s 350-nitno vezavo
ZenDom posteljnina Fable Beaumont višjega cenovnega razreda s 350-nitno vezavo

Kljub temu, da večje število niti vpliva tudi na trajnost posteljnine, ne skrbite, saj je v vsakem primeru priporočljivo posteljnino menjati vsaki 2 leti.

5. Vpliv barv in vzorcev

Barve imajo v življenju zelo pomembno vlogo, saj človek okoli 87 % vseh čutnih vtisov dobiva preko barvnega sveta. S svojo intenziteto, toploto in energijo barve vplivajo na ustvarjanje harmonije našega počutja pred in po spanjem.

- Žive barve

Te so povezane z močnejšimi čustvi. So optimistične, tople, strastne. Med njih spadajo rdeča, rumena, oranžna in njihove variacije. Najbolj intenzivna od naštetih je rdeča. Ta sicer zna popestriti našo seksualno življenje v postelji, vendar lahko nekaterim povzroča tudi nemir. Oranžna in rumena sta bolj veseli in manj intenzivni topli barvi, ki pomagata premagovati utrujenost, izražata širokosrčnost ter toplino.

Živahne barve in vzorci posteljnin
Živahne barve in vzorci ZenDom posteljnin za poživitev občutkov v postelji.

- Hladne barve

Pomirjajo in vzbujajo občutke sproščanja, ravnotežnosti in modrosti. Med njih spadata modra in zelena barva ter njune variacije. Modra ponazarja jasnost, svežino in tišino, zelena pa simbolizira zdravje.

Hladne barve in vzorci posteljnin
Hladne barve in vzorci za umirjanje in Zen stanje v postelji.

- Nevtralne barve

Lahko izražajo jasnost, nedolžnost in čistost. Njihov vpliv zna biti tudi misteriozen. Mednje spadata bela in siva.

Nevtralne barve in vzorci posteljnin
Nevtralne barve za vzpostavljanje in ohranjanje ravnovesja pri počutju.

V bogati paleti barv je pomembno, da izberemo barvni ton, ki opiše naše notranje stanje oziroma stanje, ki si ga želimo doseči v svojem najbolj intimnem okolju - spalnici. Zato je pomembno, da ne slepo sledimo trenutnim modnim trendom, ali si izberemo posteljnino samo zaradi tega, ker nam je všeč zaradi vzorca. Z dobro izbrano barvno kombinacijo in vzorcem se bomo lažje približali pravemu zenovskemu spancu.

Naj bo vaš spalni kotiček izraz vašega življenja, in ne le prostor za spanje!

Poleg omenjenih faktorjev, ki vplivajo na kvaliteto našega spanca in počutje na posteljnini, bi lahko našteli še kakšnega, vendar se bomo osredotočili na tisto, kar je najbolj pomembno.

Naj bo vaš spalni kotiček izraz vašega življenja in ne le prostor za spanje. Naj bo intimni brlog za vse sproščujoče aktivnosti: počitek, seks, masažo, gledanje filmov, zajtrkovanje, lenarjenje, ljubljenje in še vse ostalo, kar vam bo pade na pamet, ko se zares sprostite.

Le tako bomo naslednjič ob nakupu posteljnine pametno investirali v primernejše materiale, na katerih bo občutek ležanja prijetnejši.

In ne pozabite zen modrosti minimalizma, ki bi jo lahko upoštevali tudi tukaj: bolje je imeti 2 dobri posteljnini, na katerih se počutimo zares udobno in zenovsko kot pa 5 ali 10 takih, ki jih imamo samo in zgolj za spanje.

Želite najti svojo pravo posteljnino?

Izpolnite naš kviz “Odkrij svojo Zen posteljnino” in ugotovite, katera posteljnina je najbolj primerna glede na vaše želje in tip karakterja.